Faust moare de doua ori Roman Ráž

ISBN:

Published: November 2014

Paperback

192 pages


Description

Faust moare de doua ori  by  Roman Ráž

Faust moare de doua ori by Roman Ráž
November 2014 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, RTF | 192 pages | ISBN: | 3.71 Mb

Roman Ráž construiește o narațiune inteligentă, care merită a fi studiată deopotrivă pentru meșteșugita reconstituire a universului politic sud-american, cu nenumăratele sale lovituri de stat, junte militare, insurecții și transformări ale unorMoreRoman Ráž construiește o narațiune inteligentă, care merită a fi studiată deopotrivă pentru meșteșugita reconstituire a universului politic sud-american, cu nenumăratele sale lovituri de stat, junte militare, insurecții și transformări ale unor luptători împotriva tiraniei în asupritori abjecți – un coctail bine cunoscut și din cărțile marilor scriitori latino-americani –, și pentru performanța compozițională, derulată pe o suprafață relativ mică: 190 de pagini.Este vorba despre uimitoarea istorie a „fratelui Juanito” – un lider popular, iubit de mase, căzut victimă într-un atentat cu bombă, similar celui de la Dallas, care i-a fost fatal președintelui Kennedy.

În cazul fratelui Juanito, nu a tras un lunetist, ci a explodat o bombă, iar cât privește consecința atentatului… Aici mă opresc, pentru a nu strica suspansul, așa cum a reușit autorul însuși pe durata captivantei sale narațiuni. Autorul derulează neverosimila poveste a unui fost militar, judecat de Curtea Marțială, ajuns, literalmente, la capătul drumului, dar care este ales, în urma unui concurs sofisticat, cu multe probe eliminatorii, să devină liderul Mișcării Forțelor Naționale. Adică este invitat să joace un rol, nu tocmai onorabil, în slujba unei facțiuni politice cu nimic mai bună decât altele, așa cum se va dovedi.

Semnează și un contract în acest sens cu clauze foarte precise.Autorul amestecă planurile temporale, se schimbă și instanța naratorială. Urmărim în paralel povestea unui tânăr ziarist, nemulțumit de viața sa, de așteptările neîmplinite, abandonat de mic de maică-sa, care a preferat o viață mai frivolă și a ajuns soție de magnat american, el, băiatul, fiind crescut de un tată-medic cu care nu s-a putut împăca. Ajuns într-un impas profesional, ziaristul primește un ajutor neașteptat chiar de la părintele său: acesta îl îndeamnă să pornească pe urmele unui personaj misterios, fost pacient al său în spitalul în care a lucrat până la pensionare.

Investigațiile îl aduc pe ziarist într-un oraș din Franța, în casa bătrânului general José Alonso Miguera, unde se desfășoară actul final al acestei drame neobișnuite.Romanul lui Roman Ráž are toate ingredientele unui thriller – intrigă savuroasă, ritm alert, suspans bine întreținut –, oferind, în același timp, și prilejul unor meditații deloc relaxante pe teme de morală, politică și despre jocul identităților cu funcție de contract existențial, așa cum sugerează și numele mitoeroului din titlu.

O lectură antrenantă, plăcută estetic, recomandabilă spiritelor analitice.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Faust moare de doua ori":


coachfactoryoutletspurse.com

©2010-2015 | DMCA | Contact us